Den svenska kampanjen mot världsberömda artisten Valentina Lisitsa styrs till synes från Ukraina. Av Swedish Doctors for Human Rights

ENGLISH VERSION here: The campaign in Sweden against pianist Valentina Lisitsa.

INLEDNING, av Dr Armando Popa, redaktör för SWEDHR Research & Reports.

En kampanj har inletts i Sverige mot en planerad konsert i Norrköping av världsberömda artisten Valentina Lisitsa. En enkel Twitters-analys visar att denna kampanj stöds av samma människor som Valentina Lisitsa har kritiserats i samband med allvarliga brott om de mänskliga rättigheterna mot Donbass befolkningen (se SWEDHR uttalande nedan). Men också nya uppgifter visar att även från USA oh Kanada har man skickat mängd brev till Norrköping för att stoppa Ms Lisitsas konsert. I den här debatten har även deltagit en lokal politiker i Norrköping.

Den ultimata frågan är om i Sverige yttrandefrihet är också utvidgas till kritiken mot förtryckande regeringar som bistås av Sverige. Eller för att citera SWEDHR ordföranden, Det räcker att myndigheterna begår en överträdelse av en enda individs yttrandefrihet, för att principen ’yttrandefrihet för alla’ upphör att existera”.

Detta inlägg skickades för publicering i Norrköpings Tidningar (NT), men tidningen har hitintills avböjt att svara. Tidigare publicering om ämnet a) We defend Valentina Lisitsa’s freedom of speech denouncing Ukraine’s HR violations, SWEDHR, 7/4/ updaterad 26/19/2015; b) Musik och politik, i Jinge.se, 12/4/2015.


valentina lisistsa - SWEDHR, If freedom of speech shall prevail in Sweden

Vid två inlägg i NT har frågan om Valentina Lisitsas förstående konsert i Norrköping behandlats. Synpunkterna från pro-Ukrainska grupper fick utrymme, och där framförs att Lisitsa inte skulle tillåtas spela i Sverige – i detta fall, hennes musikaliska tolkning av Beethovens pianokonsert.

Det är förvisso inte fel att utrymme ges till dylika protester, eftersom alla ska ha rätt att utnyttja sin yttrandefrihet. Emellertid, det är märkligt att vad man här opponerar mot är just Valentinas Lisitsas rätt att uttrycka sina åsikter. Ännu märkligare blir det mot bakgrund av att Valentina Lisitsa – som har vid flera tillfällen hållit konsert i Sverige, senast vid hennes debut med Kungliga Filharmonikerna – inte någon gång yttrat sig om den ukrainska konflikten i samband med dessa påhopp.

Valentina Lisitsa är inte bara världsberömd för sina konstnärliga talanger; hon har även blivit uppmärksammad för sitt starka fördömande av de brott mot mänskliga rättigheter som skett i Ukraina. Hon har väckt internationell uppmärksamhet efter en intervju i Deutsche Wirtschafts Nachrichten i år, där hon anklagade ”medlemmar i Azov bataljonen for att vara lika hänsynslösa som IS” och därmed ”inte representera vanliga ukrainarna”. [1]

Och kanske där står att finna den irritation mot den ukrainska-amerikanska pianisten och mänskliga-rättighetsadvokaten Valentina Lisitsa:

Paul Olavi Kuivanen skriver i sitt inlägg i NT 15/10 att Unga Ukrainare i Sverige inte utesluter demonstrationer mot Valentina Lisitsa, och citerar Andriy Kachur: “Inom Unga ukrainare i Sverige planerar vi inget, men det kan hända att det kommer folk utifrån som vill göra en markering.” [2]

En svensk f.d. militär, Mikael Skillt, numera krypskytt i den ovannämnda Azov-bataljonen och som enligt BBC skulle ha ”nyfascistiska politiska åsikter” [3] tillfrågades nyligen i Twitter, ”Vad menar Du att (Lisistsa) inte är välkommen till mitt land”? Mikael Skillt svarade: ”Exactly that, and I just deciding if I should go to Sweden to stir something together”. [4]

Swedish Doctors for Human Rights har tidigare dokumenterat förbrytelser mot mänskliga rättigheter i Ukraina, i synnerhet påstådda krigsförbrytelser såsom bombardemang av flera sjukhus i Donbass, eller flygbombardemanget mot civila i Lugansk.

Sverige är inte ett Ukraina där oppositionell press tystas, och där vissa obekväma politiska partier med representation i den ukrainska riksdagen har förbjudits. I Sverige gäller fortfarande yttrandefrihet.

Professor Marcello Ferrada de Noli, ordförande

Professor Anders Romelsjö, viceordförande

Professor Marita Troye-Blomberg,

Dr Ove Johansson, och

Dr Lena Oske, i representation av SWEDHR styrelsen.

Dr Armando Popa, redaktör SWEDHR Research & Reports.

Dr Leif Elinder, senior SWEDHR meddlem,

Swedish Doctors for Human Rights

Referenser

[1] ”Star-Pianistin Lisitsa: „Es gibt Pläne für einen großen Ausverkauf der Ukraine“. Deutsche Wirtschafts Nachrichten, 19/01 2015

[2] Paul Olavi Kuivanens, ”Starka reaktioner inför konsert”. NT Kultur, 22/19 2015

[3] Dina Newman, BBC News, ” Ukraine conflict: ‘White power’ warrior from Sweden”, 16/7 2014.

[4] Twitter https://twitter.com/MikaelSkillt/status/657622177165000704, 23/10 2015

Felix Gustafsson (@UpcomingFront): What do you mean with “She isn’t welcome in MY COUNTRY”?

Mikael Skillt (@MikaelSkillt): Exactly that, and I just deciding if I should go to Sweden to stir something together

valentina-on-AZOV2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s